Az influenzáról

Az influenzáról

Két éve, 2017. november 1-től létezik az elektronikus recept – másnéven E-vény.

Röviden összefoglaljuk, hogyan történik a receptek felírása – kiváltása.

 

Orvosunk a vizit alkalmával az eddig megszokott módon írja fel a receptet, ami a nyomtatással egyidőben a “Felhőbe” is felkerül. A nyomtatott recepten (ami “Felírási Igazolásnak” minősül) egy újabb – harmadik – vonalkód jelzi, hogy e-receptről van már szó.

Ezt kiválthatjuk a szokásos módon mint ahogy eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül – tehát látszólag semmi nem változott.

A tára mögött, a gyógyszertárban a harmadik vonalkód leolvasásával elektronikusan lekérdezzük a felírt készítményt, adagolást, s egyéb adatokat, amik a felírási igazoláson nyomtatva is megtalálhatók – egyúttal “kiadott” státuszba kerül a „Felhőben” receptünk az online kapcsolatnak köszönhetően.

Ennek hátterében az áll, hogy a gyógyszer kiadását végző szakember, valamint a gyógyszertár előzetes regisztrációt követően jogosult a “Tér”, azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatára – tehát illetéktelenek nem juthatnak adatainkhoz semmiképp.

Az újdonság abban rejlik, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk a TAJ-számunk alapján rendelt gyógyszereket, amit az orvos felírt, s így a “Felhőben”, vagy “Térben” tárolódik. Természetesen csak azután, hogy igazoltuk magunkat TAJ-kártyánk és fényképes igazolványunk egyidejű bemutatásával.

Ha nem mi mennénk a patikába, hanem ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Adjuk oda a “Felírási Igazolást” – ezzel feljogosítjuk, hogy a nevünkben járjon el, s így hozzájuthat a nekünk felírt gyógyszerekhez bármelyik gyógyszertárban. Enélkül sajnos nem adhatjuk ki, a törvényi szabályozásoknak megfelelően.

TAJ-kártyával, fényképes igazolvánnyal csak saját gyógyszereinket kaphatjuk meg –magunk védelmében.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tags: